התנגדות לצוואה

אין ספק כי פטירת הורה היא אירוע מצער וכואב, אך בדרך – כלל היא אירוע שנלווית לו זכות קניין בחלק מהנכסים שהוריש לילדיו. זהו המקרה הרגיל והשכיח. אלא שלעיתים הכאב מתעצם כשהילד מגלה שהורהו נישל אותו מהירושה והנכס או הרכוש הוענקו לאדם אחר. אדם שחווה תרחיש כזה וודאי יודע שההתמודדות היא קשה במיוחד לנוכח העובדה שלא מדובר בנושא שמרבים לדבר בו והמידע אודותיו לא נפוץ ומפורסם.

כדי להעניק לכם קצה חוט עימו ניתן להתחיל להתמודד עם הסיטואציה הקשה, המאמר הבא יעסוק בשאלה המהדהדת – האם ישנה דרך להתנגד לצוואה?

כדי לממש ולקיים את האמור בצוואה או הכתוב בה, יש להגיש בקשה לקיום צוואה בפני רשם הירושות. אם כן, קיומה של צוואה איננו אוטומטי ויש יכולת משפטית ומרווח זמן בו ניתן להגיש התנגדות לקיומה.

דבר שחשוב לזכור וליישם הוא קור רוח. על עף הכעס ותחושת ההשפלה שמלווה תרחיש שכזה יש לשמור על קור רוח ולפעול באופן אסטרטגי שישמור על האינטרסים שלכם ולא יוביל אתכם למבוי סתום. לאחר שתיקחו נשימה עמוקה, פנו בהקדם לעורך דין מנוסה בתחום שיוכל לסייע לכם בהליך כולו. תכנון מראש הוא המפתח ועורך דין מומחה יכול להיות הגורם המכריע בסוגיה.

מה לא לעשות?

חשוב ביותר להימנע משיחות עם בני המשפחה אודות הצוואה, מקיום משא ומתן עצמאי עם האחראי על קיום הצוואה וכל שכן שיש להימנע מהבטחות או הסכמות כאלו או אחרות ללא ייעוץ עורך דין מומחה. שוב, יש לפנות לעורך דין בהקדם ולהסתייע בשירותיו לאורך כל הדרך.

מה כולל ההליך?

כיוון שמדובר בהליך משפטי, הוא יתנהל בבית – המשפט לענייני משפחה. אין לנסות ולקדם את הדיון יתר על המידה. חשוב שיישאר לכם די זמן לתכנן את המהלכים ולחשוב על כל העילות שתרצו להכניס לתביעה בהתנגדותכם לצוואה. אף על פי כן, אין לחכות זמן רב מידי כיוון שהזמן להגשת התנגדות לצוואה הוא מוגבל לשבועיים ממועד פרסום הבקשה לקיומה.

במקרים שתקופה בת שבועיים זו איננה מספיקה ניתן להגיש בקשה להארכת המועד. נימוקים טובים עשויים להיות קריטיים בהליך ולהגדיל את הסיכויים שתתקבל בקשתכם. במידה ובקשת ההתנגדות איננה מוגשת בזמן שנקבע לכך, הרשם לענייני ירושות ייתן צו קיום לצוואה.

בקשת התנגדות לצוואה חייבת לכלול נימוקים והצדקות לכך שיש להתנגד לצוואה. נימוקים אלו יכולים להיות מורכבים מעובדות – כגון חוסר מיהמנותו של הצד הנגדי, או מנימוקים משפטיים – כגון אי כשירותו של ההורה לעריכת צוואה, טעויות סופר, כפייה, צוואה בלתי חוקית, צוואה בלתי מוסרית, איום וכדומה.

אמנם רשימת הסיבות הניתנות לרישום כנימוק היא רשימה סגורה, אך היא ארוכה למדי כך שעורך דין טוב יוכל לבסס את הבקשה באופן מוצלח ואף לשכנע את השופטים לקבל נימוקים נוספים אותם יעלה.

 

מקרים מיוחדים:

כאשר מדובר בצוואה שנכתבה בכתב יד ההורה, מוטל על הממונה על קיום הצוואה להוכיח כי כתב היד הוא אכן כתב ידו של המנוח ושבצוואה כתוב רצונו האחרון. צוואה כזו מעלה חשד וספקות לגבי מקוריותה ואמינותה.

גם במקרה בו נערכה הצוואה ללא עדים עשויים להתעורר ספקות אודות אמינותה. סוג צוואה הנערכת בעדים מחויבת הימצאותם של שני עדים בזמן כתיבתה ועריכתה. במידה ומוגשת התנגדות כלפיה, תיבדק הימצאותם של העדים בעת עריכת הצוואה. בנוסף, השופט עשוי לברר את כשירות של אותם עדים, וכן את הקשר שלהם עם האנשים הנוגעים בצוואה.

ניתן לערוך "צוואה בפני רשות", בפני נוטריון מוסמך. כאשר נכתבה צוואה כזו היא מחויבת בכללים ברורים על פיהם הנוטריון נדרש להתנהל. בין חובותיו כלולות החובה לקבל את תוכן הצוואה מפי המצווה או בכתב ידו.

צוואה בעל פה נערכת פעמים רבות כאשר המצווה נוטה למות, ברגעיו האחרונים. נטל ההוכחה שמוטל על הממונה על קיום הצוואה הוא גבוה במיוחד. עורך הדין שלכם יוכל לנצל את העובדה הזו ולנסות להביא לכך שהתנגדותכם לצוואה תתקבל.

כאמור, לצוואות שונות עשויות להיות הוראות שונות המחייבות אותן. עמידה בדרישות אלו היא תנאי בסיס לקבילות הצוואה ותקפותה. צוואה שלא עמדה בתנאי החוק שנקבעו לה עשויה להתבטל בבית המשפט; כיוון זה ייבחן בידי עורך הדין המומחה אליו תפנו.

למאמרים נוספים באותו תחום

עורך דין ירושה מומלץ

סכסוכים סביב ירושה הם מצבים מורכבים במיוחד. בהתאם הטיפול בהם מחייב קודם כל בקיאות משפטית מעמיקה, ולא פחות חשוב, תשומת לב מלאה לכל פרט ופרט, נחישות וגם רגישות. בחלק לא מבוטל מהמקרים יש גבול דק בין פעולה חוקית שמובילה לצוואה מסוימת לבין פעולה לא חוקית, ולכן למיומנות של עורך הדין...

המשך קריאה
התנגדות לצו קיום צוואה

צוואה החשודה כלא אותנטית גורמת באופן טבעי לעוגמת נפש של ממש אצל היורשים המרגישים כי זכויותיהם קופחו. הכלי המשפטי הרלוונטי במקרים אלה הוא הגשת התנגדות לצו קיום הצוואה. ההתנגדות מוגשת לרשם הירושות, תוך 14 ימים מהמועד שבו פורסם דבר הגשת הבקשה לקיום הצוואה (לאחר מכן ניתן להגיש בקשה לביטול הצוואה)....

המשך קריאה