הפקדת צוואה

הפקדת צוואה – כל מה שחשוב לדעת

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך בו קובע אדם את ההוראות לפיהן הוא בוחר כי ינוהלו נכסיו וממונו לאחר פטירתו. לפי חוק הירושה, התשכ"ה-1965, יורשיו של אדם הם יורשיו על פי דין, אך בהתקיים צוואה היורשים הם מי שנכללו בצוואתו כיורשיו. דהיינו, ירושה על פי צוואה גוברת על ירושה לפי דין.

צוואות ניתנות לעריכה בכתב יד, בפני עדים, או רשות, או בעל פה, אך הדרך הנפוצה והבטוחה ביותר היא עריכתן בכתב בעזרתו של עורך דין המומחה לענייני ירושה וצוואות.

סוגי הצוואות נחלקים לשלוש: צוואה רגילה, אשר כל אדם עורך לעצמו בנפרד ובאופן פרטי; צוואה משותפת של בני זוג, בה שניהם מסכימים על תוכנה, והיא נערכת במשותף במסמך אחד הכולל את שניהם; וצוואה הדדית. בדומה לצוואה משותפת, בני הזוג מסכימים על תוכן הצוואה ועורכים אותה יחד, אך היא יכולה להיערך שני מסמכים או במסמך אחד. זאת ועוד, צוואה הדדית כוללת הוראות המסתמכות של שני בני הזוג אחד על השני.

מהי הפקדת צוואה?

כל אדם אשר ערך צוואה יכול לבחור להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה. הרשם או אדם שתפקידו לשמור על הצוואות המופקדות אצלו, תוך שמירה על סודיות וללא הגבלת זמן. ההפקדה אצל הרשם נתונה לבחירת המצווה, ואין חובה להפקיד צוואה על מנת לתת לה תוקף.

מהם היתרונות של הפקדת צוואה אצל רשם הירושה?

להבדיל משמירה של הצוואה בביתו של המצווה, אשר עשויה ללכת לאיבוד, להתבלות או להיהרס, בשמירה אצל הרשם מובטח כי הצוואה תישמר לאורך זמן. הצוואות נשמרות בתוך מעטפה סגורה ובתוך כספת, מה שמונע את האפשרות שיהרסו או יאבדו.

בנוסף, הפקדת הצוואה תורמת לסודיות הצוואה, והדבר רלבנטי כאשר המצווה לא מעוניין בידיעת הסובבים אותו בכך שערך צוואה או בתוכה. יתרה מכך, הפקדה אצל הרשם מעניקה ודאות משפטית כיוון שהערכאות המוציאות צווי קיום צוואה או צווי ירושה, כמו בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי, לא יתנו צווים ללא התייחסות לצוואה המופקדת אצל הרשם.

כיצד ניתן להפקיד את הצוואה?

ניתן להפקיד צוואה אצל הרשם באמצעות התייצבות פיזית או באמצעות הפקדה מקוונת מרחוק. ההפקדה כלולה בתשלום אגרה של 109 ₪ על כל צוואה. כלומר, אם מדובר בהפקדת צוואה הדדית הכוללת שני מסמכים, בני הזוג יצטרכו לשלם אגרה כפולה.

בנוסף, לא ניתן להפקיד שתי צוואות עבור אדם אחד. במידה ואדם מעוניין לשנות את הצוואה שהפקיד, עליו להוציא אותה מהרשם ולהפקיד צוואה חדשה. יתרה מכך, לא ניתן לבצע את ההפקדה באמצעות אדם אחר או מיופה כוח, אלא על ידי המצווה בלבד.

על מנת להפקיד את הצוואה, על המצווה למלא אחר כמה שלבים. ראשית, עליו להגיע ללשכת הרשם לענייני ירושה ולמלא בקשה להפקדת צוואה. בנוסף, עליו להביא עימו את המסמכים הבאים: צוואה מקורית חתומה על ידו, תעודת זהות ישראלית עם תמונה עדכנית ואישור על תשלום האגרה.

שנית, הצוואה שהביא עימו תיסרק לשם שמירת עותק במחשבו של הרשם, ותיסגר במעטפה חתומה בתוך כספת. לאחר מכן, הרשם יעביר הודעה על הפקדת הצוואה למרשם הארצי, והמפקיד יקבל אישור על הפקדתו.

בהפקדה מרחוק לעומת זאת, ניתן גם להפקיד באמצעות הנוטריון באמצעותו נערכה הצוואה, על עוד ההפקדה מתבצעת לא יאוחר מ-30 יום מרגע עריכתה. על מנת לבצע הפקדה מרחוק על המצווה להירשם באיזור האישי הממשלתי, לשלם את האגרה ולהצטייד בעותק המקורי של הצוואה, עותק צבעוני סרוק של הצוואה ואישור תשלום אגרה. לאחר מכן, עליו להיכנס לאזור האישי הממשלתי ולעקוב אחר ההוראות.

לאחר ההפקדה המקוונת ישלח אישור למפקיד במייל או בסמס. עד 45 ימים לאחר מכן, עליו לשלוח את הצוואה המקורית בצירוף מספר ההפקדה ללשכת הרשם לענייני ירושה, בדואר או באמצעות מסירה בתיבת ההפקדה המצויה מחוץ ללשכה.

על מנת לנהל את הליך ההפקדה בצורה הטובה והמסודרת ביותר, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה ומנוסה לענייני ירושה וצוואות. במיוחד כאשר מדובר באנשים מבוגרים שאינם מורגלים בבירוקרטיה ועריכת מסמכים, כדאי למנוע סיבוכים מראש ולשכור את שירותיו של עורך דין צוואה שיוכל לסייע לנהל את הפרוצדורה בצורה הטובה ביותר.

למאמרים נוספים באותו תחום

חשיבות הבחירה בעורך דין לענייני צוואות וירושות מנוסה | מדריך לענייני ירושה 2025

עו"ד ירושה ההליכים המשפטיים הקשורים לצוואות וירושות הם מהרגישים והמורכבים ביותר במשפט האזרחי. כאשר אדם הולך לעולמו, עולה הצורך להסדיר את עיזבונו - בין אם הותיר צוואה ובין אם לאו. לעיתים, משלב זה מתחילים סכסוכים כואבים בין יורשים, צאצאים, בני זוג, ידועים בציבור או קרובי משפחה רחוקים. על כן, הצורך בעורך...

המשך קריאה
עורך דין לענייני משפחה מומלץ | התייעצות עם עורך דין משפחה | עו"ד דיני משפחה

מערכת המשפט בישראל מקנה לעורך דין לענייני משפחה תפקיד מרכזי בתהליכים המשמעותיים ביותר בחיי הפרט והמשפחה. כשקובעים התייעצות עם עורך דין לענייני משפחה, אין מדובר רק בגירושין, כפי שנוטים לעיתים לחשוב, אלא בשורה ארוכה של תחומים: ירושות וצוואות, אפוטרופסות, הסכמי ממון, עיזבונות, אימוץ, פונדקאות ועוד. המרחב המשפטי המשפחתי מוטמע עמוק בחקיקה...

המשך קריאה
error: Content is protected !!