מתי נחשבים ידועים בציבור? (כמה זמן, מבחן משפטי)
ידועים בציבור הוא סטטוס משפטי אשר מכיר בבני זוג מסוימים ככאלה שמקיימים אורח חיים זהה לזה של זוג נשוי כדת וכדין. בעת האחרונה, כאשר מוסד הנישואין והמשפחה עובר תהפוכות, יש צורך במענה חלופי לאלו שאין באפשרותם או ברצונם להינשא באופן פורמלי. במאמר הבא נענה על שאלות כמו מי יכול להיחשב לידוע בציבור? ומהם המבחנים המשפטיים לצורך כך?
"ידועים בציבור" – מה זה אומר?
ידועים בציבור הוא כינוי לבני זוג שחייהם משותפים מתוך רצון אמיתי וחופשי, ועל אף העובדה שלא נישאו באופן רשמי, הם מקיימים חיים זהים לכאלה של זוג נשוי. סטטוס זה הוא סטטוס משפטי, והוא מהווה חלק ממגמה הולכת וגוברת של הצגת חלופות למוסד הנישואין הפורמלי והאורתודוקסי, הנהוג היום במדינת ישראל.
בנוסף, סטטוס ה"ידועים בציבור" מהווה תחליף כמעט מושלם למוסד הנישואין, ושולל את הצורך בעריכת טקס חופה וקידושין כדת וכדין. בני הזוג הידועים בציבור יהיו מוכרים לכל ככאלה שמקיימים אורח חיים זהה לזה של זוג נשוי, והם יהיו זכאים כמעט לכל הזכויות והחובות הקיימות לזוגות נשואים, לרבות ענייני מס הכנסה, ביטוח לאומי, סיוע בנושאי דיור, דיני ירושה ועוד…
מי יכולים להיות ידועים בציבור?
ברמת העיקרון, כל זוג יכול להיות ידוע בציבור, אך בדרך כלל, בני זוג שיבחרו להיכנס לסטטוס "ידועים בציבור" יהיו זוגות שנחשבים ל"פסולי חיתון" או זוגות שמתנגדים למוסד הנישואין מבחינה אידיאולוגית. פסולי חיתון הם אנשים שהסטטוס האישי שלהם מונע מהם להינשא לפי ההלכה הדתית. בין היתר, נכללים ביניהם זוגות חד מיניים, זוגות שאינם יהודיים, ממזרים, כהן וגרושה ועוד…
כמה זמן?
תקופת הזוגיות של אותם בני זוג שמעוניינים להיחשב ידועים בציבור עשויה להיות פקטור לקביעה האם הם אכן נחשבים ידועים בציבור, אך לעיתים פקטור זה איננו הכרחי כלל. במובן מסוים, הסטטוס ידועים בציבור הוא מושג אמורפי, שיש להוכיח אותו על ידי מספר קריטריונים. משך תקופת הזוגיות יכולה להצביע במקרים מסוימים על כך שמדובר בזוגיות רצינית שנמשכת זמן רב, ובצירוף אינדיקציות נוספות – יהיה ניתן לקבוע שאכן מדובר בזוג ידוע בציבור.
למעשה, ישנם כמה מבחני משנה המשמשים לצורך ההכרעה האם מדובר בבני זוג ידועים בציבור, או לא. המבחנים מהווים מכלול ואין לאף אחד מהם עצמאות בפני עצמו, כאשר כולם מבוססים על היגיון ישר ובחינת המציאות כפי שאנו מכירים אותה. כמו כן, מבחנים אלו לא נקבעו באופן מובהק בחקיקה או בפסיקה, ובכל מקרה, יש לבחון לגופו של עניין את הקריטריונים שמתאימים לזוגיות הקונקרטית.